Het ontstaan van het museum

Edie Pouwels vertelt: “Tijdens de oorlog kwam er een Duitse soldaat bij mijn opa en zei dat voor hem de oorlog niet meer hoefde en dat hij terug wilde naar zijn vrouw, opa gaf hem daarop burgerkleding en zo vertrok de Duitse soldaat.”

De complete uitrusting bleef achter en vader Pouwels verstopte de spullen. Na de bevrijding van America, op 22 november 1944, ging hij met de Engelse soldaten mee om te werken. Zodoende kwam hij op vele plaatsen waar spullen lagen en kreeg hij interesse om ze te bewaren.

In 1975 werd vader lid van de documentatie groep ’40-’45. In de jaren daarna ging Edie ook dikwijls mee naar de beurzen van de groep zo leerden ze vele onderduikers, verzetsmensen en verzamelaars kennen die ook oorlogsspullen verzamelde.

“In 1983 kocht ik een Willys jeep deze heb ik geheel gerestaureerd (het duurde 2 jaar). In 1985 was er een expositie van hobbyisten in America. Mijn vader haalde de spullen van de zolder en de jeep moest ook mee.”

De bezoekers waren zeer positief over de expositie en vele dorpsbewoners hadden nog spullen uit de oorlog liggen en vonden dat deze bewaard moesten blijven en bij de familie Pouwels zijn ze dan ook in goede handen. “Hierna hebben wij nog vele tentoonstellingen verzorgd en werden wij ook dikwijls gevraagd om met de spullen te komen als er een herdenking was over de Tweede Wereldoorlog. Ook als er een boekje over de oorlog uitkwam werd mijn vader gevraagd om er iets over te vertellen. In 2000 heeft mijn vader dan ook het museum geopend.”

Door de jaren heen zijn er al vele bezoekers geweest waaronder:
Engelse en Amerikaanse veteranen. Een generaal (BD) uit Noorwegen, die in de oorlog de rang van luitenant had in het Engelse Leger; Sverre “Jimmy” Bratland.

Het doel van dit particuliere museum is om de herinneringen aan deze belangrijke episode uit de geschiedenis in stand te houden en deze unieke collectie te bewaren voor het nageslacht. Een groot deel van de voorwerpen zijn afkomstig uit de giften van inwoners rond het gebied van De Peel.

In het museum “Oorlog in de Peel” zijn vele voorwerpen en diverse uniformen te zien die een beeld geven van het dagelijkse leven van de soldaat en van de burger bevolking tijdens de oorlog.

Eveneens een belangrijke plaats in het museum heeft “de Zwarte Plak “.

Ook zijn er spullen van de oorlog in Nederlands Indië, ook dit mag niet vergeten worden.

 

 

Een verleden wat niet verloren mag gaan.”