Nieuwste aanwinsten Oorlog in de Peel

Regelmatig krijgen we van bezoekers voorwerpen uit de oorlog of in bruikleen. Hieronder een impressie van enkele zeer waardevolle items die in de Oorlog gebruikt zijn.

naaimachine van moeder Poels "Zwarte Plak"

Met deze naaimachine heeft moeder Poels blauwe overalls gemaakt voor de ondergedoken piloten op de Zwarte Plak in America.

Geschonken door Wiel Nabben, museum Sorghvliet Tienray.

Gierton

Broer en zus Bartels kunnen zich nog veel herinneren over het verblijf in Tienray van hun joods zusje: Elly Hamme.

Er werd gezegd dat ze uit Rotterdam kwam, maar ze kwam uit Voorthuizen. Lien herinnert zich nog dat Hanna van de Voort aan haar moeder vroeg of ze een Joods meisje wilde opnemen in het gezin. Moeder weigerde: hier komt geen Jood. Maar toen Hanna later met het meisje kwam was het prima.

Elly ging naar school. Ook bezocht ze de katholieke kerkdiensten en speelde met de kinderen Bartels en de kinderen in de buurt. Volgens Sjaak wist Elly precies wat er aan de hand was. Soms verschool ze zich zelf onder het stro als ze onraad rook.

Tijdens de razzia heeft Piet Bartels Elly verstopt in het korenveld. Na de razzia is zij in een gierton verstopt en vervoerd. Het paard trok de wagen waarop de gierton stond naar Meterik waar Elly bij andere mensen werd ondergebracht. Dat was meteen het definitieve afscheid van Elly.

Ze overleefde de oorlog als een van de weinige kinderen.

Gierton

De fiets en Habbijt van Kaplaan Jenniskens uit Meerlo.

Wiel Jenniskens

Johannes Christiaan Wilhelmus Jenniskens was van 1943 tot 1946 kapelaan in Meerlo.
Geboren: 21-8-1908 te Broekhuizenvorst.
Overleden: 30-01-1984 te Venray.

Tijdens de oorlogsjaren reikte hij bij de oudere mensen de heilige communie thuis uit. Dit gaf hem een grote vrijheid tijdens de bezettingsjaren. Doordat hij in alle uithoeken van Meerlo de mensen kon  bezoeken was hij een erg belangrijke informatiebron voor het verzet.