Het ontstaan van het museum

“Tijdens de Tweede Wereld Oorlog kwam er een Duitse soldaat bij mijn opa (Thei Pouwels sr.) en zei dat voor hem de oorlog niet meer hoefde en dat hij terug wilde naar zijn vrouw en kinderen, opa gaf hem daarop burgerkleding en zo vertrok de Duitse soldaat.”
De complete uitrusting; de rugzak, gasmaskerbus, regencape, bayonet en zijn schopje bleef achter en mijn vader (Thei Pouwels jr.) verstopte de spullen op de hooizolder.

Na de bevrijding van America, op 22 november 1944, ging mijn vader met de Engelse soldaten mee om te werken, zodoende kwam hij op vele plaatsen waar spullen lagen en kreeg hij interesse om ze te bewaren.
In 1975 werd mijn vader lid van de documentatie groep ’40-’45. In de jaren daarna ging ik (Edie) ook dikwijls mee naar de beurzen, zo leerden wij vele mensen kennen waaronder verzamelaars en verzetsmensen.

“In 1983 kocht ik een Willys jeep, deze heb ik geheel gerestaureerd dat 2 jaar duurden.
In 1985 was er een expositie van hobbyisten in America. Mijn vader haalde de spullen van de zolder en de jeep moest ook mee”. De bezoekers waren zeer positief over de expositie. Er waren vele dorpsbewoners die nog spullen uit de oorlog hadden liggen en vonden dat deze bewaard moesten blijven bij mijn vader, daar zijn ze dan ook in goede handen.

“Vanaf die tijd doen mijn vader en ik vele tentoonstellingen verzorgen en werd hij ook dikwijls gevraagd om met de spullen te komen als er een herdenking was over de Tweede Wereldoorlog.
Ook werd mijn vader gevraagd door heemkunde verenigingen of schrijvers voor informatie over de oorlog, dit kwam dan in hun boeken of tijdschriften.

In 2000 heb ik voor mijn vader aan huis een klein museum ingericht in een oude ​champignon cel. Door de jaren heen zijn er al vele bezoekers geweest waaronder scholen, veteranen, vriendengroepen.
Een van de veteranen was een generaal (BD) uit Noorwegen, die in de oorlog de rang van luitenant had in het Engelse Leger; Sverre “Jimmy” Bratland.

Het doel van deze stichting is om de persoonlijke verhalen en ervaringen van de bewoners in de regio Noord-Limburg tijdens de Tweede Wereld Oorlog te vertellen/ te laten zien. Bij “Stichting Oorlog in de Peel” zijn vele voorwerpen, uniformen en wapens te zien die een beeld geven van het dagelijkse leven van de soldaat en van de burger bevolking tijdens de Tweede wereld Oorlog.