Regelmatig krijgen we van bezoekers voorwerpen uit de oorlog of in bruikleen. Hieronder een impressie van enkele zeer waardevolle items die in de Oorlog gebruikt zijn.
Wrakstukken van Lancaster ED603 overgedragen aan Stichting Oorlog in de PeelEen stukje geschiedenis is deze week opnieuw tot leven gebracht. Stichting Oorlog in de Peel heeft verschillende wrakstukken van de Lancaster ED603, die tijdens de Tweede Wereldoorlog neergeschoten werd, in ontvangst mogen nemen.Deze bijzondere overdracht vond plaats op vliegbasis Woensdrecht, waar Edie Pouwels, eigenaar van de stichting, de onderdelen mocht ophalen.
De Lancaster ED603 maakte deel uit van een grote operatie op de avond van 12 juni 1943, waarbij 503 bommenwerpers vanuit Engeland koers zetten naar het Duitse Bochum.Het toestel voerde een cruciale rol uit en droeg een zware bommenlading aan boord.Tijdens de missie werden er meer dan 1.000 gebouwen verwoest en vele levens gingen verloren.Na het bombardement vloog de ED603 terug richting Texel, maar de bemanning zou daar nooit aankomen.
Boven het IJsselmeer weet een Duitse Messerschmitt Bf-110 de Lancaster op ongeveer 5800 meter hoogte neer te schieten.Midden op het IJsselmeer stortte op 13 juni 1943 de Lancaster ED 603 neer.De zeven inzittenden van de Engelse bommenwerpen kwamen om het leven, maar slechts vier lichamen spoelden aan.Sindsdien lag het wrak op de bodem van het IJsselmeer, met misschien de andere drie vliegeniers nog aan boord.In de zomer van 2023 werd door defensie het vliegtuig geborgen en werden de stoffelijke resten van de drie vermiste bemanningsleden ook gevonden.
De wrakstukken, die nu een centrale plaats in het museum van de stichting zullen krijgen, staan niet alleen symbool voor de militaire geschiedenis, maar ook voor de slachtoffers en de vermiste bemanningsleden die hun leven gaven tijdens de oorlog.
Met deze naaimachine heeft moeder Poels blauwe overalls gemaakt voor de ondergedoken piloten op de Zwarte Plak in America. Geschonken door Wiel Nabben, museum Sorghvliet Tienray.
Broer en zus Bartels kunnen zich nog veel herinneren over het verblijf in Tienray van hun joods zusje: Elly Hamme. Er werd gezegd dat ze uit Rotterdam kwam, maar ze kwam uit Voorthuizen. Lien herinnert zich nog dat Hanna van de Voort aan haar moeder vroeg of ze een Joods meisje wilde opnemen in het gezin. Moeder weigerde: hier komt geen Jood. Maar toen Hanna later met het meisje kwam was het prima. Elly ging naar school. Ook bezocht ze de katholieke kerkdiensten en speelde met de kinderen Bartels en de kinderen in de buurt. Volgens Sjaak wist Elly precies wat er aan de hand was. Soms verschool ze zich zelf onder het stro als ze onraad rook. Tijdens de razzia heeft Piet Bartels Elly verstopt in het korenveld. Na de razzia is zij in een gierton verstopt en vervoerd. Het paard trok de wagen waarop de gierton stond naar Meterik waar Elly bij andere mensen werd ondergebracht. Dat was meteen het definitieve afscheid van Elly. Ze overleefde de oorlog als een van de weinige kinderen.
Bruidsjurk van mevrouw Hubers gemaakt van Parachutestof.
Allerlei voorwerpen afkomstig van "De Zwarte Plak" Geschonken door Sjaak Poels
Wiel Jenniskens
Johannes Christiaan Wilhelmus Jenniskens was van 1943 tot 1946 kapelaan in Meerlo. Geboren: 21-8-1908 te Broekhuizenvorst. Overleden: 30-01-1984 te Venray.
Tijdens de oorlogsjaren reikte hij bij de oudere mensen de heilige communie thuis uit. Dit gaf hem een grote vrijheid tijdens de bezettingsjaren. Doordat hij in alle uithoeken van Meerlo de mensen kon bezoeken was hij een erg belangrijke informatiebron voor het verzet.